När du har klickat på en ikon för ett läromedel kommer du till läromedlets förstasida. På förstasidan kan du lätt komma åt allt material som du behöver i ditt ämne.
Mitt på skärmen ser du först och främst läromedlets olika delar – ett antal klickbara arbetsområden med tydliga rubriker och vinjettbilder. Dessa täcker tillsammans ämnets och årskursens centrala innehåll.
Det kan finnas olika antal arbetsområden i ett läromedel – varje ämne är unikt och därför har varje ämnesredaktion och författargrupp utformat strukturen i det aktuella läromedlets arbetsområden utifrån sina expertkunskaper om ämnet och kursplanen.
Arbetsområdena får en automatisk numrering för att du lätt ska kunna hänvisa till ett område. Numreringen betyder dock inte nödvändigtvis att du måste arbeta med arbetsområdena i den ordning som de är utlagda, detta är olika beroende på ämne. I vissa ämnen är arbetsområdena ett smörgåsbord där du kan välja ordningen fritt och i andra ämnen behöver du arbeta enligt den ordning som de är uppställda i. Mer information om vad som gäller för det aktuella ämnesläromedlet får lärare i lärarhandledningen.
Allra först finns ofta arbetsområdet Introduktion som riktar sig till eleverna. Här kommer eleverna att hitta en introduktion till både läromedlet och ämnet i stort.
Information och lärarhandledning
Ovanför läromedlets rubrik ser du tre prickar och Lärarhandledning (om du är lärare). När du klickar på de tre prickarna får du fram en liten ruta med flera val: Här kan du hitta information om Kunskapskrav med centralt innehåll och kurs-/ämnesplan samt annan Information om läromedlet, t.ex. vilka författare som står bakom det och när det senast uppdaterades. Dessutom kan du Kopiera en djuplänk till sidan du är på som du kan klistra in t.ex. i er lärplattform och så kan du Dela sidan direkt i Google Classroom, Microsoft Teams eller via e-post.
Lärarhandledningen för hela läromedlet ger alltid dig som lärare övergripande information om läromedlets upplägg och om hur du kan arbeta med Digilärkonceptets olika delar och funktioner. Vi rekommenderar att du som är lärare går igenom den allmänna lärarhandledningen på förstasidan av ett läromedel inför uppstarten med eleverna.
OBS! Lärarhandledning finns till olika nivåer i olika läromedel, t.ex. arbetsområde, kapitel och uppgift.
Innehållsförteckning i menyn
Genom att trycka på Meny längst upp på förstasidan av ett läromedel kan du fälla ut en innehållsförteckning över läromedlets hela material. Det är möjligt att fälla ut varje del för att kunna se vilka kapitel, uppgifter o.s.v. som finns under varje arbetsområde – utan att behöva klicka runt i alla områden. Här hittar du också de tre punkterna med mer information och djuplänk samt lärarhandledningen (glödlampan). Om du klickar på en rubrik i menyn kommer du direkt till det aktuella stället i strukturen. Menyn fungerar alltså både som en total innehållsförteckning över läromedlet och som en snabbnavigering. Denna knapp finns kvar även när du klickar dig vidare in i arbetsområden, kapitel o.s.v. så att du när som helst kan öppna innehållsförteckningen.
Hamnat fel?
Om du vill ta dig till ett annat läromedel (i ämnet eller i ett annat ämne) behöver du gå tillbaka till kursens översikt eller hemskärmen och välja det andra läromedlet i stället.
Hjälp, sök och konto
Knapparna Hjälp, Sök och Konto (Ditt namn) finns alltid längst upp på skärmen i alla vyer på Digilär (dessa såg du redan på din hemskärm). Med hjälp av dem kan du när som helst göra flera saker:
Hjälp
• Hitta information som hjälper dig att förstå hur du använder Digilär.
• Starta en chatt med vår kundtjänst (dagtid) eller få kontaktuppgifter till kundtjänst (kvällstid).
Sök
• Söka fritt på ord och fraser i dina läromedel.
Konto (Ditt namn)
• Ta dig direkt till ditt arkiv, din logg eller dina inställningar.
• Som lärare ta dig direkt till sidan Administration där du kan hantera din skolas licenser.