När du har skapat en kurs kan du kommunicera med eleverna och bygga upp en egen planering där du delar ut precis det läromedelsinnehåll från Digilär som du själv väljer ut till eleverna, varvat med eget material. Det gör du genom uppdrag, inlägg och genvägar.
Din kurs får automatiskt en översiktssida, en ”vägg”, där dina uppdrag, inlägg och genvägar till eleverna kommer att finnas tillgängliga i ett flöde för både dig och dina elever. Från start finns endast ikonerna för de läromedel som du har valt ut till kursen på översikten. Du och dina elever kommer via dessa alltid åt hela läromedelsinnehållet.
För att fylla flödet med din egen planering kan du nu börja skapa uppdrag och inlägg. Det senaste som du har publicerat hamnar överst i flödet. Om du arbetar konsekvent med att dela ut läromedelsinnehåll och eget material kommer du så småningom att ha byggt upp en helt egen och unik struktur för ”ditt Digilär”.
Översikt. Här visas ett uppdrag "Läxa vecka 46" och ett inlägg under det. Detta är lärarens vy. Elevens vy ser likadan ut men saknar de funktioner som används för att läraren ska kunna redigera innehållet.
Uppdrag
I ett uppdrag delar du ut exakt det innehåll från läromedlen som du vill att eleverna ska arbeta med under en period. Det kan t.ex. handla om vad de ska göra under en lektion, en vecka, ett arbetsområde eller kanske i läxa. Om du vill kan du komplettera läromedelsinnehållet med eget material.
När du har skapat ett uppdrag har du möjligheten att anpassa det innehåll som du har valt ut. Du kan välja att dölja vissa avsnitt och övningar eller ordlistor för eleverna.
Du kan schemalägga uppdragen, då dyker de upp på översikten vid en viss tidpunkt. Dina elever kan inte se ett uppdrag förrän du har ställt in att det ska visas. På det sättet kan du planera en längre period och lägga upp färdiga uppdrag i förväg utifrån din planering.
Gör så här för att skapa ett uppdrag
- Klicka på Lägg till i översikten, välj Uppdrag.
- Skriv vad uppdraget ska heta i fältet Titel. Detta kommer att synas i översikten för eleverna.
- Om du vill – lägg till en beskrivning. Texten i beskrivningen visas vid uppdraget i översikten.
- Lägg till utvalt innehåll ur läromedlet genom att klicka på Lägg till innehåll. En meny fälls ut där du kan välja ut innehåll ur samtliga läromedel som du har lagt till i kursen. Ett innehåll kan t.ex. vara ett kapitel/bildberättelse/arbetsflöde, en diagnos eller grupp med uppgifter. Markera innehåll genom att trycka på det och lägg till det i uppdraget genom att trycka på knappen Välj.
Observera! I detta steg kan du inte välja ut enskilda avsnitt eller övningar. Först när du har skapat ditt uppdrag kan du anpassa innehållet mer detaljerat. - Du väljer själv om du vill ha ett eller flera innehåll i uppdraget – det beror på hur mycket innehåll du vill ha i ett och samma uppdrag och hur länge du tänker dig att dina elever ska arbeta med det. Lägg till flera innehåll genom att trycka på Lägg till innehåll igen och välja ut nya delar ur läromedlen. Tips! Du kan välja att kombinera innehåll från olika läromedel (om du har valt att lägga in flera läromedel i kursen). På det sättet kan du till och med kombinera delar från olika ämnen, om du vill.
- Under Alternativ kan du, om du vill, rikta uppdraget till enskilda elever i gruppen som har tillgång till kursen eller dölja facit i de uppgifter som finns med i uppdraget. Under Schemalägg kan du tidsinställa publiceringen om du inte vill att uppdraget ska synas på översikten direkt.
- Tryck Publicera om du vill lägga ut uppdraget för eleverna (eller tidsinställa det enligt inställningen). Tryck Spara om du vill spara uppdraget men inte publicera för eleverna än. Om du trycker Avbryt försvinner uppdraget. Du kan alltid redigera ditt uppdrag i efterhand.
Uppdragen publiceras i översiktens flöde blandat med dina inlägg – det senast publicerade hamnar överst. Vill du eller dina elever se endast de uppdrag som du har publicerat i kursen så finns de samlade under fliken Uppdrag.
Eleverna i kursen ser uppdraget så här på sin översikt. De startar uppdraget genom att trycka på "Öppna".
Anpassa innehållet i ett uppdrag
När du har skapat ett uppdrag har du möjligheten att anpassa det innehåll som du har valt ut. Du kan t.ex. välja att dölja avsnitt i innehållet och du kan välja att dölja enskilda övningar som du inte vill att eleverna ska göra.
- Skapa ett uppdrag med ett innehåll. Låt oss säga att du väljer ett kapitel som innehåller övningar och en ordlista. Spara eller Publicera ditt uppdrag.
- Tryck på knappen Anpassa som ligger i anslutning till det innehåll som du vill anpassa.
- En meny fälls ut där du ser alla delar för ditt valda innehåll. Bocka ur de delar som du inte vill ha med. På bilden har läraren valt att dölja två arbetsuppgifter och den färdiga gloslistan som hör till kapitlet.
- Tryck Spara när du är färdig.
Lägga till eget material i ditt uppdrag
Du kan koppla in eget material via egna läraruppgifter till alla kapitel, bildberättelser och arbetsflöden som finns i ett läromedel. När du har skapat ditt uppdrag kan du gå in i det utvalda innehållet och lägga till egna läraruppgifter. Gör så här:
- Gå in i kapitlet, bildberättelsen eller arbetsflödet som du har lagt till i uppdraget (du kan gå in via uppdraget eller via läromedlet, det spelar ingen roll).
- Tryck på Starta på omslagsbilden för att komma till själva innehållet.
- När du står i innehållet – tryck på Uppgifter uppe i menyn och fliken fälls ut till höger i skärmen. För dig som lärare finns knappen + Ny uppgift överst. Tryck på den.
- Nu kan du lägga till nya uppgifter kopplade till det aktuella innehållet. I dina egna uppgifter kan du förutom en skriftlig instruktion också lägga till filer till egna dokument, bilder, filmer och ljudinspelningar samt tipsa om internetlänkar.
- Tryck Publicera om du vill lägga ut uppgiften för eleverna. Tryck Spara om du vill spara uppgiften men inte publicera för eleverna än. Om du trycker Avbryt försvinner uppgiften.
- Eleverna ser dina uppgifter längst upp i fliken Uppgifter via en tydlig klickbar rubrik med ditt namn när de går in i kapitlet/bildberättelsen/arbetsflödet.
Dölja eget material
Om du redan har en egen uppgift kopplad till ett innehåll men inte vill att den ska synas så kan du avpublicera den. Öppna uppgiften och välj Redigera. Tryck på Avpublicera.
Inlägg
Med ett inlägg kan du snabbt meddela elever om aktuella händelser eller aktiviteter. Du kan skriva information till eleverna, men också dela t.ex. en extern länk, ett eget material eller en del från ett läromedel. Inläggen ger ingen arbetsgång i steg, utan endast en sidvy med den information som du vill förmedla och används därför med fördel till kommunikation eller för att dela ut eget material, externt material eller enskilda uppgifter från materialet.
Gör så här för att skapa ett inlägg
- Klicka på Lägg till i översikten, välj Inlägg.
- Skriv vad du vill förmedla till eleverna i fältet Innehåll. Hela texten kommer att synas direkt i översikten för eleverna. Du kan även klistra in externa webblänkar direkt i innehållsfältet.
- Om du vill kan du välja att bifoga ett eget dokument, bild, film eller ljudinspelning till inlägget. Det gör du med knappen Bifoga.
- Om du vill kan du välja att hänvisa till en utvald del i något av de läromedel som du har kopplat till kursen. Det gör du med knappen Lägg till internlänk. Du kan länka direkt till ett kapitel, en bildberättelse, ett arbetsflöde, en diagnos eller uppgifter. Du kan till och med länka direkt in till ett enskilt avsnitt, uppgift eller ordlista inne i ett innehåll.
- Tryck Publicera om du vill lägga ut inlägget för eleverna eller Spara som utkast om du vill spara inlägget men inte publicera för eleverna. Om du trycker Avbryt försvinner inlägget.
Inläggen publiceras i översiktens flöde blandat med dina uppdrag – det senast publicerade hamnar överst. Vill du eller dina elever se endast de inlägg som du har publicerat i kursen så finns de samlade under fliken Inlägg.
Hela läromedlet alltid tillgängligt
Eleverna når alltid alla läromedel som är kopplade till kursen och hela deras innehåll via läromedelsikonerna som finns längst upp på översikten, och under fliken Läromedel (om du väljer att dölja dem från översikten).
Om du inte vill eller hinner bygga upp eget innehåll kan du alltid enkelt hänvisa eleverna att klicka sig in till den del som du vill att de ska arbeta med via läromedlet i sin helhet. Digilärs läromedel är alltid strukturerade på ett tydligt och pedagogiskt sätt av våra ämnesredaktörer och det går lika bra att arbeta på detta sätt direkt i läromedlen som att själv skapa uppdrag och inlägg.
Genvägar
Om du inte har möjlighet eller tid att skapa uppdrag och inlägg, men tycker det är krångligt att hänvisa eleverna genom ett stort läromedelsinnehåll, så kan du på ett snabbt sätt lägga till några genvägar till de delar som ni arbetar med just nu i läromedlet. Genvägslänkarna nålas fast längst upp till höger om flödet och är därför lätt tillgängliga i alla lägen, även om du samtidigt delar ut uppdrag och skapar inlägg i översiktens flöde.
Med genvägar kan du länka till större delar, som hela arbetsområden eller kapitel, men också ända ner till ett specifikt avsnitt, en uppgift eller ordlista inne i ett innehåll.
Gör så här för att skapa en genväg
- Klicka på Lägg till genväg.
- En meny fälls ut där du kan välja ut delar ur samtliga läromedel som du har lagt till i kursen. Välj ditt innehåll, skrolla ner och tryck Klar.
- Lägg till fler genvägar genom att klicka på Lägg till genväg igen och välja ut nya delar ur innehållet.
Vad ser eleverna?
Eleverna som du har lagt till en kurs kan se allt som du ser i översikten samt alla flikar till vänster förutom Granska och Kursinställningar, dessa är funktioner som endast du som är lärare i kursen kan komma åt (och ev. lärarkollegor om du har lagt till flera lärare i din kurs).
Under Mina resultat ser eleverna bara sina egna svar på uppgifter och dina eventuella kommentarer och omdömen till just dem.
Resultat och bedömning
Det är också i kursen som du kan granska elevernas uppgiftsinlämningar, överblicka deras resultat på övningar och frågor, samt dokumentera och kommunicera din bedömning till de enskilda eleverna. Du gör detta under rubriken Granska. Läs mer i artikeln Granska, kommentera och bedöm elevernas arbete.