Kursen är ditt alldeles egna upplägg på Digilär, som du delar tillsammans med dina elever. Här kan du bygga upp en egen planering och dela ut precis det läromedelsinnehåll som du själv väljer ut till eleverna, varvat med eget material. I och med att du lägger till en elev i din kurs får eleven tillgång till de läromedel som du har valt ut att ingå i kursen.
Du skapar enkelt en kurs direkt från din hemskärm som du kommer till när du loggar in på Digilär. Tryck på Skapa kurs och fyll i uppgifter om:
- Läromedel – Lägg till de läromedel som ska ingå i din kurs. Du väljer från de läromedel som skolan har licens i. Du kan välja att lägga till flera läromedel i en och samma kurs om du vill arbeta ämnesöverskridande (om skolan har köpt licenser till flera ämnen på Digilär). Du kan redan här dölja de läromedel som du inte vill att eleverna ska se – du kanske t.ex. bara vill att eleverna ska ha tillgång till läromedel för en årskurs*.
- Kursens namn – Namnet visas för dig och eleverna tillsammans med kursens bild på hemskärmen när kursen är skapad.
- Elever – Välj de elever som ska ingå i kursen. Du kan välja hela klasser från skolan eller enstaka elever från en eller flera klasser. Eleverna får genast licens när du har skapat kursen och kan logga in och se de läromedel som ingår.
* Fler inställningar kan göras för en kurs, efter det att den är skapad. Läs mer nedan.
Kursinställningar
Du kan när som helst ändra kursens namn, lägga till eller ta bort läromedel och elever, lägga till lärarkollegor till kursen, anpassa hur diagnoser och facit ska bete sig, välja språk för gränssnittet samt arkivera kursen. Allt detta gör du genom att gå in på din skapade kurs och trycka på Kursinställningar.
Välj lärare - Som standard är endast du som skapat kursen lärare. Men om du vill kan du lägga till fler lärarkollegor i samma kurs. Dessa får då samma behörigheter som du* – de kan se och skapa inlägg och uppdrag samt granska och kommentera elevernas svar på olika uppgifter och övningar i kursen. Detta ger er ökade möjligheter att samarbeta kring undervisningen på skolan.
*Du kan bara redigera och ta bort dina egna inlägg i kursen.
Lås upp diagnoser – Som standard har eleverna tillgång till alla de diagnoser som finns i läromedlet** – diagnoserna är upplåsta. Bocka ur för att låsa diagnoserna så att eleverna inte kan se dem förrän du väljer att dela ut dem.
Visa facit – Som standard visas alltid facit på de frågor, uppgifter och övningar som har ett facit (eller lösningsförslag). Om du bockar ur denna ruta så har eleverna inte möjlighet att visa facit själva, men du som lärare kan se facit i granskningsvyn när du rättar och kommenterar elevernas svar på olika uppgifter. Du kan när som helst ändra inställningen så att facit visas igen för eleverna. Du kan dessutom välja att slå på facit bara för de utvalda läromedelsdelar som du delar ut när du skapar ett Uppdrag.
Språk – Välj det språk gränssnittet ska vara på (som standard är gränssnittet på svenska). Detta ger en översättning av fasta rubriker och knappar, d.v.s. delarna runt själva innehållet. Observera! Om du vill översätta läromedlets innehåll också (t.ex. alla texter) så görs det av den enskilda användaren (t.ex. en elev med annat förstaspråk än svenska) med hjälp av Google Översätt.
Tidsinställ och Arkivera kurs – Som standard får en kurs en tidsinställning på ett år, men du kan när som helst ändra tidsinställningen för kursen, eller helt enkelt ta bort den genom att arkivera den. När kursen arkiverats är den inte längre synlig på deltagarnas hemskärm (gäller både lärare och elever). Du som lärare kan när som helst återställa en arkiverad kurs genom administrationssidan.
Observera! Om du tar bort en elev från kursen så blir de av med sin licens i det/de läromedel som ingår och licensen kan användas till en annan elev.
Alla kurser som har skapats av skolans alla lärare visas under Administration – Kurser. Administrationssidan når du genom att trycka på ditt namn längst upp till höger på hemskärmen när du har loggat in på Digilär.
Nu är det dags att planera! Till din hjälp har vi tagit fram funktioner som hjälper dig att bygga upp uppdrag, inlägg och genvägar, med utvalt material från läromedlen som du delar ut till eleverna i kursen. Läs mer i artikeln Planera och kommunicera i en kurs.