Digitala läromedel underlättar undervisning på distans med delar av eller hela din klass. Här hittar du information om bra funktioner när du jobbar med Digilär på distans.
1. Styr eleverna rätt
Med hjälp av kursfunktionen skapar du som lärare en egen planering, faktiskt en helt egen plats för dig och eleverna på Digilär. Där kan du genom inlägg och uppdrag lägga upp din planering helt digitalt och dela ut precis rätt text eller uppgift till eleverna, som de når med ett enkelt klick.
Om du använder en extern lärplattform går det självklart att djuplänka till vilken text eller uppgift som helst i Digilär för att styra eleverna rätt direkt. Och du – om du använder Digilär i Skolon kan du skapa djuplänkar och koppla samman innehållet i våra läromedel med dina andra digitala verktyg.
Läs om hur du planerar och kommunicerar i en kurs
Läs ännu mer om kursfunktionen:
Läs mer om djuplänkar via Skolon.
Läs mer om direktlänkar via inloggning i Skolfederation.
2. Komplettera med eget material
Du kan direkt i Digilärs läromedel lägga till egna uppgifter med en egen tydlig instruktion till eleverna. Uppgiften visas direkt kopplad till den text som du valt ut. Du kan också dela eget material i dina uppgifter eller i kursens inlägg, kanske en bifogad fil eller varför inte en film?
3. Stötta elevernas läsning
För att eleverna inte ska fastna i studierna har Digilär utvecklat en mängd olika stöttningsfunktioner för läsning. Genom att bl.a. lyssna på texten, ställa in typsnitt, storlek, bakgrundsfärg samt få extra stöd i förståelsen med hjälp av ordförklaringar, fördjupningar, bilder, filmer och lättlästa textversioner kommer dina elever att få det stöd de behöver för att komma vidare i sin läsning och förståelse av texten.
Läs mer om lässtöd och anpassning i texterna.
4. Låt systemet sköta rättningen
För att eleverna ska känna motivation att arbeta vidare på egen hand behöver de mycket direktfeedback. Därför finns det mängder med självrättande övningar och instuderingsfrågor med facit till texterna i Digilär. Eleverna får snabb automatisk feedback på om de har förstått det innehåll de arbetar med, och du som lärare kan samtidigt följa elevernas arbete och framsteg direkt i Digilär.
Läs mer om hur du följer elevernas arbete.
5. Ge eleverna feedback direkt i läromedlet
När eleverna finns på distans är digitala verktyg utmärkta hjälpmedel för att samla in elevernas texter, bilder, filmer och ljudfiler och sedan skicka lärarfeedback tillbaka på deras arbete. I Digilär skickar eleverna in sina längre texter och filer direkt i läromedlet. För dig som lärare samlas allt i kursens funktion granska. Där kan du titta på det som eleverna har producerat och sedan kommunicera din värdefulla lärarfeedback tillbaka till dem, även det direkt i läromedlet.
Läs mer om hur du granskar och ger feedback.
6. Ta hjälp av vår kundtjänst
Vi hjälper dig när du behöver det. I vårt kundcenter hittar du guider och svar på vanliga frågor. Du kan när som helst kontakta oss, direkt i läromedlet (tryck på Hjälp i menyn) eller via vårt kundcenter – på dagtid finns vi via chatt, e-post eller telefon, på kvällstid via e-post.
Digilär kundcenter: support.digilar.se